Çalışanlar Şirketlerden Maaş Dışında Neler Bekler?

blog

Çalışanlar Şirketlerden Maaş Dışında Neler Bekler?

Geçmiş yıllarda yapılan araştırmalara baktığımızda, bir çalışanın aynı şirkette uzun vadede çalışmaya devam etmesi için en önemli kriter maaş olarak görülüyor olabilir. Peki gelişen bilişim çağında, daha fazla rekabetin olduğu bir ortamda sadece maaş miktarı bir çalışanı tatmin etmeye yetiyor mu?

Günümüzde hem vasıflı eleman hem de şirket seçeneği bakımından oldukça fazla bir rekabet mevcut. Hal böyle olunca, birçok insan kaynakları sorumlusu da en donanımlı adayları kendi şirket bünyesine katmayı hedefliyor. Durum böyle olunca adayları şirkete kazandırmak veya mevcut çalışanları şirket içinde tutmaya devam etmek için maaş miktarı dışında fayda sunmaları da gerekmektedir. Çalışma hayatına başlayan Y kuşağının da sayısının azımsanmayacak ölçüde olduğunu düşünürsek, sağlanan faydaların her yaş grubundan insana hitap etmesi gerekiyor. Peki çalışan insanı nasıl memnun edebiliriz?

Öncelikle her çalışan kendisini şirket içerisinde değerli hissetmek ister. Bu da paylaşmış olduğu fikirlerin dinlenmesiyle ve hayata geçirilebilecekse eğer şirket içinde bu fikirlerin uygulanmasıyla gerçekleşir ancak. Böylece çalışan bulunduğu ortama gerçekten katkı sağladığının farkındalığına varır ve çalışma ortamına olan aidiyet duygusunu da arttırmış olur.

Eğer çalışan, şirketin geleceğe yönelik planlarından haberdar olmaz ve sorumluluğunda olan işlerin bu plana nasıl katkı sağladığını hissetmezse bu durum motivasyonunu direkt olarak düşürecektir. Bu yüzden üst yönetimin çalışanlara gelecek planları konusunda şeffaf olması ve bu planların gerçekleşmesi için insanlara yetki vermesi gerekir. Çalışan birey kendisini kısıtlanmış hissetmez ve yetkili olduğunun bilincinde olur ise gerçek potansiyelini de ortaya çıkarma fırsatını yakalamış olur.

Bir diğer kriter de objektif değerlendirmedir. Şirket içinde özellikle aynı departmanın çalışanları arasında yapılan performans değerlendirmeleri çalışanlar için oldukça önemlidir. Eğer bu değerlendirmeler objektif bir şekilde yapılmıyorsa, yaptıkları işi daha isteksiz yapmakla beraber iş yerini değiştirmeye kadar sonuçlar doğurabilir. Bu durumda departman yöneticilerinin sorumluluğu büyüktür. Çalışanın ünvanı ne olursa olsun tarafsız bir şekilde yapılan doğru değerlendirmeler, çalışanların da hatalarını düzeltme isteğini arttıracak ve adil bir çalışma ortamında bulunduklarının farkında olacaklardır.

Belki de en önemli kriterlerden biri de yan haklardır. Günümüzde bir çok firma, rakiplerine nazaran daha düşük maaşlar belirlemiş olsa da sağlamış olduğu yan haklarla çalışanını desteklediğini göstermektedir. Bu haklar özel sağlık sigortası, ulaşımı karşılama veya rahat bir şekilde öğle yemeklerini karşılayabilecekleri bir yemek kartı olabilir. Bu avantajlar artık hemen hemen bütün firmalar tarafından sağlandığı için, kendisini rakiplerinden ayırmak isteyen bazı firmalar ise molalarda çalışanların dikkatini dağıtması için sosyal alanlar (langırt, bilardo, masa tenisi, PS..) yaratıp, HappyFriday veya Pazartesi kahvaltıları gibi etkinliklerle hem çalışan motivasyonunu arttırma hem de farklı departmanların birbirleriyle kaynaşmaları için uygun ortam hazırlamaya başlamıştır.
 
Tüm bu kriterler sağlandığı ve sadece insan kaynaklarının değil tüm yöneticilerin takım olarak bu amaçta çalışması halinde, emin olun ki şirket verimliliğinizin artmasıyla birlikte dışarıdan görünen imajınızda da büyük ölçüde olumlu katkısı olacaktır.

Yorum Yap

E-posta adresiniz 3. şahıslar ile paylaşılmayacaktır. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

CAPTCHA

OfisPaneli ile tüm hizmetlere en avantajlı koşullarla erişin,
boşa harcadığınız para ve zamanı, şirketinizi büyütmek için kullanın.
ÜCRETSİZ TEKLİF AL

Şirket giderlerinizi düşürecek tasarruf ipuçlarından haberdar olun.

CAPTCHA