İade Faturası Nedir, Nasıl Kesilir? İade Faturası Örneği
İade Faturası Nedir, Nasıl Kesilir? İade Faturası Örneği
İade faturası, adından da anlaşılacağı üzere satın alınan bir malın satıcıya geri iade edilmesi durumunda düzenlenen fatura türüdür. Fakat esas olarak bir fatura değildir. Yani bir malın satılması, üretilmesi veya temin edilmesi karşılığında düzenlenmez. Bir başka deyişle; söz konusu bu işlemlerin yapılması halinde, yani herhangi bir miktar mal satın alımı gerçekleştiren tarafın, herhangi bir sebeple satın aldığı malların tamamını veya bir kısmını satıcıya geri iade etmesi durumunda veya satın alma işlemi yapıldığında kesilen asıl faturanın kısmen veya tamamen kabul edilmediğini belirtmek üzere kesilen belgeye iade faturası denir. Satın alınan malın satıcıya iade edildiğini ispatlamak amacı taşıyan bir faturadır. 10 birim ürün aldığınızı düşünün. Ürünün 3 birimini veya tamamını herhangi bir sebepten dolayı satıcıya geri iade etmek istiyorsunuz. Böylece iade faturası keserek ilgili malı satıcıya iade etmiş olduğunuz belgelenir. İade faturası sadece malın iade edilmek istenmesi durumunda değil, yanlış fatura kesilmesi durumunda söz konusu yanlışlığı düzeltmek amacıyla da düzenlenebilir. Mal iade edilir ve tekrar, doğru faturayla alınır. Peki iade faturası hazırlanırken nelere dikkat edilmesi gerekir ve iade faturası nasıl kesilir sorularının cevaplarına geçelim.
İade Faturası Nasıl Kesilir ve Dikkat Edilmesi Gerekenler Nelerdir?
İade faturası düzenlenirken söz konusu faturanın, Maliye Bakanlığı onaylı olması veya noter tasdikli olması gerekir. Fatura, satın alım işlemini gerçekleştiren tarafından, satıcıya hitaben kesilir. İade faturasında dikkat edilmesi gereken en önemli hususlarda biri de malın bedelidir. Alım yapıldığında kesilen asıl faturada malın fiyatı ne ise iade faturasında da aynı olmalıdır. Yani bir başka deyişle mal hangi fiyattan alınmışsa o fiyat üzerinden iade edilmelidir. Malın bir kısmının iadesi halinde de ilk faturadaki birim fiyat göz önünde bulundurularak iade edilen kısmın alım bedeli ne kadara denk geliyorsa iadesi de aynı bedelden gerçekleştirilir. Yani 10 birimlik malı 1000 liraya aldıysanız bunun tamamını iade etmeniz halinde iade faturasındaki bedelin de 1000 lira olması gerekir. Aynı şekilde bunun 3 birimini iade etmeniz halinde, söz konusu bu üç birimin, ilk faturadaki alış fiyatı 300 lira olduğu için iade faturasında da 300 lira olarak belirtilmelidir. Bir başka deyişle, asıl faturadaki tüm şartlar iade faturasında da birebir aynı olmalıdır.
Bir malın iade edilebilecek maksimum miktarı tamamıdır. Yani 10 birimlik mal alıp 12 birimlik mal iade etmek mümkün değildir. Dolayısıyla iade faturasında malın iade edilen miktarı, alınan mal miktarını geçemez. Ayrıca İade faturasında, “İade Faturasıdır” ibaresinin mutlaka görünür bir yere yazılması gerekir.
İade Faturası Örneği
İade Faturası, asıl faturanın birebir aynısı olabilir fakat üzerinde mutlaka İade Faturası ifadesinin görünür bir yerde bulunması gereklidir.
OfisPaneli ile tüm hizmetlere en avantajlı koşullarla erişin,
boşa harcadığınız para ve zamanı, şirketinizi büyütmek için kullanın.
ÜCRETSİZ TEKLİF AL
Yorum Yap
E-posta adresiniz 3. şahıslar ile paylaşılmayacaktır. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir