Yurtdışında Şirket Nasıl Kurulur, Avantajları Nelerdir?
Yurt Dışında Şirket Nasıl Kurulur, Avantajları Nelerdir?
Bugün yurt dışında iş kurmak, Türkiye’de iş yapmaktan daha kolay ve ekonomik hale gelmiş durumda. Ancak bu seçeceğiniz ülkeye göre değişiklik gösterebiliyor. Peki hangi ülke size fayda sağlayacak ve daha ekonomik olacak?
Yurt dışında hangi ülkelerde şirket kurabilirim?
Bu sorunun yanıtı aslında Ekonomi Bakanlığı ve o ülkelerin müşavirliklerinde yer alıyor.
Hangi ülkede şirket açacaksanız, Ekonomi Bakanlığı’nın internet sitesinde yer alan Ülke Masaları sayfasından* dünya ülkeleri seçeneklerine ulaşıyorsunuz. Bu bölümde şirket kurmayı tercih ettiğiniz ülkeye tıklayıp GSYİH, KBSYİH, büyüme oranı, ekonomik görünümü, pazar bilgisi, ülkedeki ticari fırsatlar, ülkede yürütülen dış ticaret politikası, genel ve potansiyel sektörler gibi pek çok konuda detaylı bilgi alabiliyorsunuz. Öte yandan ülke hakkında daha güncel bilgilere ulaşmak için de Dış Ticaret Müsteşarlığı’nın ilgili ülkedeki müşavirlik ve ataşeliğinin iletişim bilgilerine de ulaşabiliyor ve kendileriyle e-posta ya da telefon aracılığı ile iletişime geçebiliyorsunuz. Ülkede şirketin nasıl kurulacağından vergi oranlarına kadar her sorunuza böylece cevap alabiliyorsunuz.
Yurt dışında en kolay iş kurulan ülkeler olarak genelde Portekiz, Singapur, Yeni Zelanda, Şili, Hong Kong ve Panama gösteriliyor. Sebebi, ülkeye göre, 1 gün ile 2 hafta arasında şirket kurulumunu hayata geçirebilmeniz.
Yurt dışında şirket kurarken nelere dikkat etmeliyim?
- Bazı ülkelerde, çeşitli nedenlerle, yabancıların sahiplendiği mülk ve işletmelere el konulabiliyor. İyi bir araştırma yapmalı ve yatırım yaparken bu ülkeleri tercih etmemeye çalışmalısınız. Uluslararası mülkiyet hakları indeksini detaylı araştırmalısınız.
- İşsizlik oranının düşük olduğu, orta sınıfın büyüdüğü, enflasyonun düşük olduğu, yüksek gelirli ülkeler her zaman size daha fazla başarı sağlayacaktır.
- İş kurmayı hedeflediğiniz ülkenin yerel tüketim alışkanlıklarına göz atmalısınız.
- Ürün ve hizmeti pazarlamak, ardından tüketiciye sunmak için ne kadar zamana ve sermayeye ihtiyacınız olduğunu değerlendirmelisiniz.
- Ülke vatandaşlarının çalışma alışkanlıklarını araştırın ve bu doğrultuda hedeflerinizi belirlemelisiniz.
- Çalışmayı planladığınız ülke dilini bilmiyorsanız mutlaka bir tercümanla çalışmalısınız. Bu size hem zaman kazandıracaktır, hem de daha az masraflı olacaktır.
- Eleman seçimlerinizi en az iki dil bilenlerden yana yapmaya çalışın. Daha verimli olacak ve size geri dönüşler daha olumlu olacaktır.
Yurt dışında şube, ofis veya mağaza açmanın avantajları nelerdir?
Diyelim ki Türkiye’de bir şirket sahibisiniz ve var olan şirketinizin mal veya hizmetlerini yurt dışında pazarlama hedefiniz bulunuyor. Dış Ticaret Müsteşarlığı bu durumda şirketinize belirli bir derecede destek çıkıyor. 25.11.2005 tarihli Resmi Gazete’de yayımlanan 2005/4 Sayılı “Yurt Dışında Ofis-Mağaza Açma İşletme ve Marka Tanıtım Faaliyetlerinin Desteklenmesi Hakkında Tebliğ” kapsamında, yurt dışında faaliyet gösteren ihracatçı firmaların harcamalarının bir kısmı Para Kredi Koordinasyon Kurulu tarafından karşılanıyor. Destek, yurt dışı birime ödenen kira bedelleri, kırtasiye giderleri, ofis eşyaları ve reklam giderlerini içeriyor. Bu destekten faydalanmanın önemli bir şartı, yurt dışı biriminizle Türkiye’deki şirketinizin organik bağının bulunması oluyor. Yurt dışında bulunan bir firmayla ortaklık kurarak veya şirketin yurt dışındaki faaliyetlerini bir şube aracılığıyla yürüterek de bu organik bağı kurabilirsiniz. Bahsettiğimiz harcamaları belgelendirmeniz koşuluyla müsteşarlık tarafından destek alabiliyorsunuz. **
* http://www.ekonomi.gov.tr/portal/faces/home/disIliskiler/ulkeler/ulke_masalari
** Detaylı bilgi için adres http://www.resmigazete.gov.tr/eskiler/2005/11/20051125-9.htm
OfisPaneli ile tüm hizmetlere en avantajlı koşullarla erişin,
boşa harcadığınız para ve zamanı, şirketinizi büyütmek için kullanın.
ÜCRETSİZ TEKLİF AL
Yorum Yap
E-posta adresiniz 3. şahıslar ile paylaşılmayacaktır. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir