Stajyer Çalıştırma Zorunluluğu
Stajyer Çalıştırma Zorunluluğu
Mesleki eğitim kapsamına alınan firmalardan 10 ve daha fazla çalışanı olanlar, istihdamın yüzde 5’i kadar stajyer çalıştırmak zorundalar. Peki ya sisteme uyulmazsa?
Stajyer Çalıştırma Zorunluluğu
Stajyer çalıştırma yükümlülüğü, cari yılın ocak ayında bildirilen personel sayısı üzerinden hesaplanıyor. 10 ve üzerinde personel çalıştıran firmalar, Çalışma ve İş Kurumu İl Müdürlüklerince her yıl şubat ayı içerisinde il milli eğitim müdürlüklerine ve o ildeki yükseköğretim kurumlarına bildiriliyor. Firma eğer yaz döneminde çalışmalarını yapıyorsa, Temmuz ayı dikkate alınıyor.
Mesleki eğitim kapsamına alınan firmalardan 10 ve daha fazla çalışanı olanlar, istihdamın yüzde 5’i kadar çırak ve stajyer çalıştırmak zorunda bulunuyor. 10 ve daha fazla öğrenciye beceri eğitimi, staj ve tamamlayıcı eğitim yaptıracak işletmelerin bu amaçla bir eğitim birimi kurmak ve bu birimde iş pedagojisi eğitimi almış usta öğretici veya eğitici personel görevlendirmesi gerekiyor.
Stajyer çalıştırma zorunluluğunu yerine getirmeyen firmalar ise Milli Eğitim Bakanlığı tarafından belirleniyor ve her bir öğrenci için mesleki eğitime katkı payı ödüyor.
Stajyer ücretleri
“Aday çırak ve çıraklar ile işletmelerde mesleki eğitim gören, staj veya tamamlayıcı eğitime devam eden öğrencilere işletmeler tarafından ödenecek ücret ve bu ücretlerdeki artışlar, düzenlenecek sözleşme ile tespit edilir. Ancak;
İşletmelerde mesleki eğitim gören öğrenciler ile mesleki ve teknik ortaöğretim okul ve kurumlarında staj veya tamamlayıcı eğitim gören öğrencilere asgari ücretin net tutarının;
20 ve üzerinde personel çalıştıran işyerlerinde yüzde otuzundan, yirmiden az personel çalıştıran işyerlerinde b, aday çırak ve çırağa yaşına uygun asgari ücretin yüzde otuzundan aşağı ücret ödenemez. Bu amaçla kamu kurum ve kuruluşları gerekli tedbirleri alır. Staj yapacak işletme bulunamaması nedeniyle stajını okulda yapan ortaöğretim öğrencilerinin yaptıkları stajlar bu fıkra hükmü kapsamı dışındadır.
6764 sayılı kanunun 45. maddesiyle değiştirilen 3308 sayılı kanunun 25. maddesinin birinci fıkrasına göre işletmelerde mesleki eğitim gören, staj yapan ya da tamamlayıcı eğitim alan öğrencilere 20 ve daha fazla kişinin çalıştığı işyerlerinde asgari ücretin net tutarının yüzde 30’undan, 20’den az kişinin çalıştığı işyerlerinde ise yüzde 15’inden az ücret ödenemiyor. Aday çırak ve çıraklara ise asgari ücretin net tutarının yüzde 30’undan az ücret verilemiyor.
Fakat 6764 sayılı kanun ile 3308 sayılı kanuna eklenen geçici 12. maddeye göre 2017 yılı eğitim ve öğretim yılı sonuna kadar uygulanmak üzere aday çırak ve çıraklar ile işletmelerde mesleki eğitim gören, staj veya tamamlayıcı eğitime devam eden öğrencilere yapılacak ödemelerin asgari ücretin net tutarının yüzde 30’undan az olmaması gerekiyor.
Alt sınırın üzerinde ücret ise rahatlıkla verilebiliyor. 6764 sayılı yasa çerçevesinde devlet bu ücretin üçte ikisini karşılayarak işverene destek oluyor. Sigortası okulu tarafından sağlanmayan öğrencilere, firmanın, diğer işçiler gibi tüm sigorta kollarına tabi olarak 4/a girişi yapmak ve çalışmalarının karşılığında diğer işçiler gibi ücret ödemesi gerekiyor.
OfisPaneli ile tüm hizmetlere en avantajlı koşullarla erişin,
boşa harcadığınız para ve zamanı, şirketinizi büyütmek için kullanın.
ÜCRETSİZ TEKLİF AL
Yorum Yap
E-posta adresiniz 3. şahıslar ile paylaşılmayacaktır. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir