Teknik Geçmişi Olmayan Girişimcilerin Bilmesi Gereken 6 Şey
Teknik Geçmişi Olmayan Girişimcilerin Bilmesi Gereken 6 Şey
Teknik geçmişi olmayan yani bilgisayar, yazılım veya tasarım deneyimi olmayan bir girişimci, bir fikir üzerinde çalışıp, kurucu olması zor olabilir. Fakat kesinlikle imkansız değildir.
Groove Help Desk Yazılım şirketinin kurucusu ve CEO’su Alex Turnbull, teknik geçmişi olmayan bir girişimci için bilmesi gerekenleri bakın nasıl anlatıyor :
3 kez SaaS (Software as a Service) girişimim oldu, hiçbirinde de tek bir satır kod yazmadım. İşlere başlamadan önce keşke bilseydim dediklerimi sizinle paylaşmak istedim.
“Üzgünüm, kurucu ekipte bir yazılımcı olana kadar bu konuşma ilerleyemez…”
Teknik geçmişi olmayan bir girişimci iseniz para kazanmaya çalışmak çok zorlu bir savaş olacak, bunu bilmeniz gerekiyor. “Bunu tek başına yapamazsın” laflarını çok fazla duymuş ve zaman zaman yılma noktasına gelmiş biri olarak;
Bana güvendiğiniz için teşekkürler, demek istiyorum.
Bir ürünüm olmasına rağmen, bir yazılımcı değildim ve çok uğraşmama rağmen teknik bir kurucu ortağım da yoktu.
Teknik dünyada, teknik olmayan girişimci yetersiz ve riskli görülmekte.
Bir çok potansiyel yatırımcı, çalışan, partner, danışmanın bu durum karşısındaki duruşunu gördüm. Hepsinin söylediği tek bir şey vardı: “ Yazılım geliştiremiyorsan bir yazılım girişimi yapamazsın.”
Tamamen saçmalık!
Hala yapacak çok işimiz olsa da, bu güne kadar Groove’da yaptığımız işlerden müthiş gurur duyuyorum. Ve bu yaptıklarımızı dışardan alınmış bir prototip, çılgın bir ekip ve çok fazla zorluğa karşı yaptık.
Ve ben, kesinlikle teknik olmayan bir girişimci olarak bunları başardım.
Şu anda 3. kez teknik olmayan bir girişimci olarak işimin başındayım, ama bugüne kadar çok ders aldım. Bu dersler bana teknik takım arkadaşlarımla daha verimli çalışmamda, ürüne daha fazla değer katmamda ve daha iyi bir girişimci olmamda oldukça yardımcı oldu.
Umarım siz de anlattıklarımdan dersler çıkarabilirsiniz.
Not: bahsedeceğim özelliklerin çoğu teknik kurucular için de geçerli ve tanıdığım bir çok teknik kurucu bu konularda gerçekten çok iyiler. Ama tecrübe ettiğim kadarıyla şunu söyleyebilirim: şimdi anlatacaklarım bizler gibi koddan anlamayan bir girişimci için kesinlikle gerekli olan yetenekler. Bunlardan hiçbirine sahip değilseniz girişimci olma hayalinizi tekrar gözden geçirmeniz gerekebilir.
Araştırmak ve Doğrulamak
İlk girişimimden önce, kariyerime abimin finans danışmanı asistanı olarak başladım. Daha sonrasında müşteri yönetimi otomasyonu için kullanabileceğim bir hiçbir şeyin olmadığını farkettim. Potansiyel müşterileri bulma, takip etme.. her şey elle yapılıyordu.
Ve düşündüm, ben böyle bir problem yaşıyorsam başkaları da yaşıyor olabilir. Hemen bir PowerPoint dosyası hazırladım ve kafamda canlandırdığım çözümü – finans danışmanları için bir müşteri ilişkileri yönetimi – insanlara gönderdim. Sonrasında telefonu elime aldım.
Kendi çevremdeki diğer finans danışmanlarını aradım. Onlara 5 dakika zamanları olup olmadığını sordum. Vakti olanlara kendi deneyimlerini ve yaşadığı sıkıntıları anlatmalarını rica ettim ve gördüm ki yüzlerce finans danışmanı aynı problemleri yaşıyor.
Hemen ardından teknik kurucu ortağım ile buluşmaya ve ürün için çalışmaya başlamaya karar verdim.
Ekibinizle birlikte bir prototip çıkarmak zor ise, iş fikrinizi doğrulamanın en kolay yolu: potansiyel müşterilerinizle konuşmak. Ne kadar fazla insanın sizinle düşüncelerini paylaşmak istediğini görünce çok şaşıracaksınız.
Görsel Çalışmak
Ben işin başında çok şanslıydım çünkü en yakın arkadaşlarımdan biri o sırada Yahoo!’dan ayrılmıştı ve benim ekibime katılmayı kabul etti. Kendisi işe başlamadan önce, onunla birlikte oturduk ve ben aklımdaki ürünün tüm özelliklerini ve fonksiyonlarını anlatmaya çalıştım.
5 dakikalık dağınık sohbet ardından beni durdurdu ve şöyle dedi;
“Bunu bir liste ile yapamayız, düşündüğün özellikleri bir kağıda dökelim ki ilk olarak nasıl görüneceğini bilelim.”
Ve yaptık.
Ben çizimler yapmaya başladım ve bunları uygulama taslaklarına dönüştürdük. Sonunda nasıl Photoshop kullanıldığını ve bir uygulama için nasıl mockup (örnek tasarım) oluşturulacağını öğrendim.
Düşünceleri görselleştirmek, benim kafamdaki düşünceler ile anlattığım zaman ortağımın kafasında oluşan düşünceler arasındaki boşluğu tamamen doldurmuştu. Böylece erkenden değişiklik veya iyileştirme yapmaya da vaktimiz olmuştu.
O günlerin sonrasında, ben Photoshop’tan vazgeçip mockup oluşturmak için Balsamiq’e geçiş yaptım – ki halen benim favori programımdır -.
Balsamiq ile kolayca düzeltilmesi gereken yeri işaretleyebiliyordum veya tüm sayfa taslağını oluşturup takım arkadaşlarımın benim vizyonumu anlamasını sağlıyordum. Ayrıca bir kullanıcı deneyimi problemi var ise; Jing (ekran kaydetme programı) kullanarak davranışı kaydedip takımıma kolaylıkla gönderebiliyordum.
Tüm bunlar ben ve takımıma çok yardımcı olmuştu.
Göstermek her zaman anlatmaktan daha verimlidir. Aklınızdakileri gösterebilecek programları veya ekran kaydeden programları keşfedin, öğrenin ve takımınıza aktarın. Bu yöntem size hem zaman kazandıracak hem de aklınızdakileri ekibinize daha kolay aktarmanızı sağlayacaktır.
Mümkün Olduğu Kadar Net Geribildirimler Vermek
Takımınıza bir özellik veya fonksiyonu göstermek yerine anlatmak zorunda kaldığınız zamanlarda olabildiğince açıklayıcı olun.
İkinci girişimimin başında bir giriş sayfası üzerinde çalışıyorduk ve işler biraz yavaş gidiyordu.
Yazılım takım liderine şöyle bir e-posta gönderdim: “Giriş sayfasındaki form boyutu daha büyük olmalı ve daha az yönlendirme linkimiz olmalı”. Eğer daha önce bir ürün geliştirme ekibinde yer aldıysanız şu anda kafanızı salladığınızı görür gibiyim.
“Sorun değil, hallediyorum.” cevabı geldi ve yaklaşık 1 saat sonra giriş sayfasının yeni versiyonu elime ulaştı. Bu kez de çok büyük bir form vardı ve bazı önemli yönlendirme linkleri kaybolmuştu. Belli ki bir yanlış anlaşılma vardı.
Sonunda usandım ve takım liderine sordum.
“Neden ana sayfaya giden linki kaldırdık ?”
Cevap: “Hmm, daha az yönlendirme linki istediğini söyleyen sendin.”
Aslında haklıydı.
O gün akşam uzun bir toplantı yaptık ve benim için oldukça yararlı oldu. Sonunda eksiksiz ve net bir geribildirim vermenin önemini anlamış oldum.
İlk verdiğim “Giriş sayfasındaki form boyutu biraz daha büyük olmalı ve daha az yönlendirme linkimiz olmalı” geribildirimi yerine; “Hakkımızda, İletişim ve Özellikler linklerini kaldıralım; ayrıca gönder butonunu %20 büyütelim.”
Eğer böyle deseydim işlerimiz daha kolay ve hızlı ilerleyecekti.
Unutmayın, belirsiz geribildirimler sadece sizi ve takımınızı yavaşlatır, anlam karmaşasına neden olur ve ürünü zedeler. Açık ve eksiksiz geribildirimlerde bulunun.
Ön Satış Yapmak
İlk girişimimde, ortağım kodlama ile uğraşırken ben yine telefon başındaydım. 1.000’den fazla finans danışmanını aradım ve onlara yine problemlerini sordum. Bu aramalar sayesinde ürünümüzü doğru şekillendirecek çok sayıda yorum ve öneri aldım.
Konuşmalar sırasında çok fazla firmanın işleri manuel olarak yürütmekten nefret ettiğini görünce her birine şunları söyledim :
“Tüm süreçleri otomatize edecek bir program geliştiriyoruz. Bu program X, Y ve Z yapabilecek. Hazır olduğunda size gösterip yorumlarınızı almayı çok istiyorum. Sizin için sorun olur mu ?”
Bu çalışma bize yüzlerce kişilik kaliteli potansiyel müşteri listesi ve ilk haftamızda müşterimiz olacak onlarca insan kazandırdı.
Henüz satacak bir ürününüz yoksa bile satışa başlayabilirsiniz. Hatta, ürününüz halen geliştirilirken zamanınızı kullanabileceğiniz en iyi yer satıştır.
Satış Yapmak
Teknik olmayan bir kurucu olarak kendi işimi tamamen satış yapmak için kurdum.
Para almak mı istiyorsunuz? Her hafta yüzlerce iş planı ve sunum inceleyen yatırımcılarla iletişime geçmelisiniz.
Ürününüzü satmak mı istiyorsunuz ? Müşterileriniz ile iletişime geçmeli ve tüm problemlerini, umutlarını ve korkularını en ince detayına kadar bilmeniz gerek.
Çok iyi bir çalışanı işe almak mı istiyorsunuz ? Farklı özgeçmişlere sahip, farklı hedefleri olan bir çok yetenekli insan ile görüşüp hangisinin şirketinize daha uygun olduğunu seçmelisiniz.
Bu listeyi daha da uzatabiliriz.
Satış, kesinlikle öğrenilebilen bir yetenektir. Ama satış yeteneklerini geliştirken için çalışmaktan daha önemlisi pratik yapmaktır. Pratik yaptıkça göreceksiniz ki, her yeni gün daha kolay satış yapar hale geliyorsunuz.
Kendi tecrübelerimin ve benden daha iyi satış yapan tanıdıklarımın bana öğrettiği; her zaman yeni zorluklar ve hayal kırıklıkları karşına çıkabilir ama zamanla onlarla da nasıl baş etmen gerektiğini öğreneceksin.
Teknik olmayan bir kurucunun yapması gereken işini; müşteri kazanımı, işe alım, yönetim ve daha fazlası ile besleyerek büyütmektir. Ayrıca insanlarla olan iletişimi çok iyi olmalıdır.
Herşeyi Yapmak
Gereken yerlerde farklı işler yapmayı alışkanlık edindim.
Blog etkileşimini arttırmak için kişi bilgilerini tutacak bir tablo mu hazırlanması gerekiyor?
Bu benim işim.
Ekran paylaşımı yapabileceğimiz bir ürünün araştırılıp deneme sürümü bulunması mı gerekiyor?
Bu iş bende.
Bir yazılımcı, güncellemelerimizin senkronize edilebilmesi için bana mı ihtiyaç duyuyor?
Hemen!
Gücümün yettiği kadar, takımımdaki herkesin işini kolaylaştırabilmek benim işim.
Son olarak; bu noktada egonun hiç yeri yok. İşiniz yazılımcıların zamanını ve kendi zamanınızı en iyi şekilde kullanabilmek. Yoksa işinizin büyümesini riske atabilirsiniz.
OfisPaneli ile tüm hizmetlere en avantajlı koşullarla erişin,
boşa harcadığınız para ve zamanı, şirketinizi büyütmek için kullanın.
ÜCRETSİZ TEKLİF AL
Yorum Yap
E-posta adresiniz 3. şahıslar ile paylaşılmayacaktır. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir