İş Görüşmelerinde Sorulabilecek En İyi 10 Soru
İş Görüşmelerinde Sorulabilecek En İyi 10 Soru
İş görüşmesi sırasında adayı daha iyi tanımak için sorabileceğiniz sorular ve alacağınız cevapların anlamları.
Açmış olduğunuz pozisyon için adaylar ofisinizde dizilmiş ve hepsi iş görüşmesi için bekliyor. Zeki, çalışkan ve kağıt üzerinde işi yapabilecek gibi görünen adaylarınız var. O anda yapmanız gereken sadece hangi adayın gerçekten kalifiye olduğunu bulabilmek ve onu işe almak. Kolay görünüyor değil mi? İş görüşmesi süreci kolayca tamamlanabilir ama gelen adayların, yapacağı işe ve şirketinize uygun olup olmadığını nasıl anlayabilirsiniz?
İnternette yapacağınız küçük bir araştırma ile sonsuz sayıda iş görüşmesinde sorulan sorular bulabilirsiniz. Fakat bunlar sadece soru listesi, sormanız gereken sorular değil. İş görüşmelerini kendi tarafınıza çekmeniz düşündüğünüzden çok daha kolay. Sadece anlamlı ve mantıklı sorular sorup, verdikleri cevapların ne anlama geldiğini düşünmeniz gerekiyor.
İş görüşmesi sırasında sorulabilecek en iyi sorular temelde 4 ana noktaya işaret ediyor:
Tecrübe
1. Eğitim hayatın ve önceki tecrübelerinin ve üzerinden geçebilir miyiz?
Eğer adayınız, şirketinize kabul edilmek istiyorsa, iş görüşmesi sırasında bu işi gerçekten hak ettiğini anlatmaya hazır olmalı. Adayınızdan, ilk olarak geçmişinden bahsetmesini istemeniz görüşmenin gidişatını da en baştan etkileyecektir. Aday, konuşmanın geri kalanında çoğunlukla kendisinin konuşacağını anlayacaktır.
Verdikleri cevaplar ne anlama geliyor?
İhtiyaçlarınıza uygun noktalara dokunuyor ise: dikkatli ve odaklı
Tamamen şaşkın ve afallamış ise: Hızlı düşünme ve cevap vermede problem yaşıyor. Her pozisyon için gerekli olmasa da çoğu iş pozisyonu için olması gereken bir özelliktir.
Yapılan bir araştırmaya göre; çalışanların %58’i iş görüşmesi sırasında yalan söylüyor. Böyle bir durumu sezdiğiniz anda yapacağınız en iyi şey adaydan özgeçmişini masadan kaldırmasını ve geçmiş tecrübelerinden bahsetmesini istemek. Çünkü yalan söyleyen adaylar genellikle önündeki özgeçmişten ezbere okuyorlar ve okuyamadıkları zaman işleri zorlaşıyor.
2. Biraz daha spesifik konuşalım. Bana önceki işinden bahseder misin?
Bu soru adaylara; kendileri ve sahip oldukları yetenekler hakkında daha detaylı bilgi verme şansı tanır. Eski işlerini anlatma tarzları size nasıl bir çalışan oldukları hakkında fikir verecektir. Ek olarak onlardan beklentiniz, beklediğiniz pozisyonun gereksinimleri ile alakalı konulardan bahsetmeleri. En yakın iş tecrübesinden başlayarak geriye doğru gidin ve tüm tecrübelerini dinleyin.
Verdikleri cevaplar ne anlama geliyor?
Kendinden emin ve yaptığı işi, şirketini ve performansını gurur duyarak anlatıyorsa: yüksek ihtimalle iyi bir çalışan.
Kötü bir durumu iyiye döndürdüğünü anlatıyorsa: esnek bir çalışan.
Sadece küçük detaylar ve az bilgi veriyorsa: Kırmızı alarm!
Katlanmak zorunda olduğu sıkıcı ve ağır bir işten bahsediyorsa: Kırmızı alarm!
3. Önceki şirketinde sorumluluk alanın arttı veya değişti mi?
İş görüşmesi sırasında sorduğunuz bu soru ile performans ve esneklik ölçüyorsunuz. Örnek olarak: eğer adayınız işe danışma masasında başladıysa ve yavaş yavaş yükseldi ise muhtemelen iyi bir çalışandır.
Bazı adaylar için bu soru alakasız olabilir çünkü değişemeyecek bir sorumluluk alanı olabilir. Örneğin bir otobüs şöföründen 7/47 çalışması istenemez, bu mümkün değil. Böyle durumlarda bu adaylara ne gibi eğitim veya destekler verdiğini sorgulayabilirsiniz.
Verdikleri cevaplar ne anlama geliyor?
Evet, sorumluluk alanım değişti diyor ise: gelişim gösterebiliyor demektir, detaylarını sorun.
Herkes terfi aldı ama ben… diyor ve şikayet ediyor ise: problem.
Bilmiyorsa ve kesin bir cevap veremiyorsa: standart bir çalışan olduğunu itiraf edemiyor olabilir.
4. Önceki şirketinde en sevdiğin ve en sevmediğin şeyleri anlatır mısın?
Bu soru ile adayınızın neye tutkulu olduğunu, neyi yapmaktan gurur duyduğunu, yaşadığı zorlukları ve şikayetlerini öğrenebilirsiniz. “İnsanları düşünmeyi seviyorum” sağlık sektörü için oldukça iyi bir cümle iken, “Saha satışından hiç hoşlanmıyordum” satış yapan bir şirket için hiç uygun değil.
Adaylar kendilerinin seçmedikleri alanlarda çalışmış bile olsa, her biri size yapmaktan gurur duyduğu bir şeyi anlatmalı.
Verdikleri cevaplar ne anlama geliyor?
Pozitif Cevaplar:
İlgi çekici veya zorlayıcı: kendini adamış ve bağlı
Çeşitliliği seviyorsa: esnek
Yeni zorluk ve meydan okumaları seviyorsa: gelişime açık
Çok kolaydı diyorsa: tam olarak bekleneni verememiş
Maaşının iyi olduğunu söylüyorsa: Kırmızı alarm!
Negatif Cevaplar:
İşi, insanları ve şirketi seviyor fakat tutkulu olmadığını söylüyorsa: çok kötü bir şey değil. Bir çok adayınızın geçmişinde, zorlu ekonomik koşullar içinde kendi tecrübelerinin çok altında bir işte çalışmış olabilir. Burada övgüye değer olan şu; halen kendi hedeflerinden vazgeçmemiş olmaları.
Gelişime fırsat olmadığından bahsediyorsa: kendini iş yaparken geliştirecek bir aday arıyorsanız iyiye işaret.
Hayal kırıklığı olduğunu söylüyorsa: Detaylarını sorun. Eğer yönetim veya bütçe problemlerinden dolayı istediği hizmet veya ürünü sağlayamadıysa, gerçekten iyi bir çalışan olabilir. Fakat yaşadığı hayal kırıklığı için mantıklı bir açıklaması yok ise, tatmin etmesi zor bir çalışan olması muhtemel.
5. Peki eski işinden neden ayrıldın?
Açıkça, adayınızın şu anda neden boşta olduğunu soruyorsunuz. Ayrıca ayrılık hikayesini nasıl anlatacakları da çok önemli.
Verdikleri cevaplar ne anlama geliyor?
İşten çıkarıldı / şirket taşındı veya kapandı ise: doğrulaması kolay bir durum. Performans ile ilgili olmayabilir.
Daha fazla ücret beklentisi: neden maaşının yükselmesi gerektiğini sorun.
Daha fazla sorumluluk aldı fakat karşılığını görmedi: ayrılmak için mantıklı bir neden.
Kira artışı: bu adayı tekrar düşünmeniz gerekebilir.
Yeni fırsatları kovalamak: Detaylarını sorun. Kısıtlı bir işin içinde sıkışmış olabilir veya eski çalışma arkadaşlarıyla geçinemediği için olabilir.
Yönetim sorunları: Korkunç bir patron ile çalışmış olabilir veya düşük performans nedeniyle ayrılması için baskı altında kalmış olabilir. Detaylı bilgi almak için bastırın.
Değişiklik zamanı gelmişti: Sürekli iş değiştirenlerin meşhur sözüdür. Size mantıklı bir sebep sunamıyorsa tekrar düşünmeniz gerekiyor.
İş verenin kaba davranışları: Evet, her yerde çok kötü patronlar var ve iyi çalışanların onlara katlanması gerekmiyor. İyi bir şirketin yönetici ve çalışanlarının problemlerini rahatça ve seviyeli bir şekilde konuşması gerekiyor. Eğer bunu sağlamayacaksanız belki de şirketinizin en yeni şikayetçi personeli ile karşı karşıyasınız.
Gereksinimler
6. Daha önce kullandığın X hakkında bilgi verebilir misin?
Adayınızın pozisyonu için gerekli olan X (bu kodlama yetkinliği olabilir, yönetim tecrübesi olabilir veya araç kullanımı olabilir). Hangi yetkinlik sizin için gerekli ise onu nasıl kullandığını sorun. Neyin kodunu yazdın, nerede araç kullandın, kimleri denetledin? Bu soruları her bir spesifik yetenek için sormalısınız.
Verdikleri cevaplar ne anlama geliyor?
Akıcı ve kendine güvenli bir şekilde gereken yeteneği daha önce nasıl kullandığını anlatabiliyorsa: kalifiye. Ayrıca danışmanlık veya eğitim verip vermediğini sormanız adayın yetkinlik seviyesini daha da belli edecektir.
Kaçamak cevaplar veriyorsa: çok az tecrübesi var veya hiç tecrübesi yok.
Hedefler
7. En az 1 tane önemli kariyer başarınızı söyleyebilir misin?
Verdikleri cevaplar ne anlama geliyor?
Şirketin hedeflerine isabet ediyor veya aşıyorsa: başarıyı amaçlıyor, hedefi var.
Bir yetkinlik üzerinde uzmanlaşmak: büyüme ve gelişme odaklı
Başkalarına yardım etmek: merhametli, muhtemelen yönetim odaklı
Sonsuz sayıda başarısı varsa: Eğer onu 15. başarı hedefinde durdurursanız, size kızacaktır.
Tek bir başarısı varsa: Etkileyici olmakla birlikte, eğer bir golf eğitimeni ile görüşme yapılmıyorsa sakıncalıdır. Hatta kırmızı alarm!
8. Kariyer hedefleriniz neler?
Verdikleri cevaplar ne anlama geliyor?
2 yıl içinde bir şirket kurmak istiyor: hırslı.
Gerçekten bir planı yok: Çok yaygın bir cevaptır. Çoğu insan bir iş bulup iyi performans sergileyip terfi almak ve emekli olana kadar bu şekilde devam etmeyi planlıyor. Bu durum bazı işler için iyi iken bazıları için ise kötü.
35 yaşında emekli olup dünyayı dolaşmak: iş-özel hayat dengesi için iyimser bir hedeftir. Onların balonunu patlatıp patlatmamak size kalmış.
Ek Bilgiler
9. Sizin geçmiş işleriniz ve sizin hakkınızda bir doğrulama yapmamıza izin verir misin?
Verdikleri cevaplar ne anlama geliyor?
Evet: muhtelemen geçmiş tecrübeleri ve referansları doğru.
Hayır: mantıklı bir sebep sunamıyorlarsa, kırmızı alarm!
10. Sizin sormak istedikleriniz neler?
Aydınlatmak için son şans.
Verdikleri cevaplar ne anlama geliyor?
Görüşme, iş veya şirket hakkında zekice sorular: dikkatli.
Ne zaman başlayabilirim ?: istekli.
Yılda kaç gün tatilim var? maaşım ne kadar olacak? sağlık sigortam olacak mı?: kırmızı alarm! Herkesin bu bilgilere ihiyacı var fakat bunların sorulması için henüz çok erken.
Siz burada çalışmaktan mutlu musunuz ?: şirketinizi güzelce pazarlama zamanı. Şirketinizin destekleyici, yaratıcı ve herkese açık olduğunda bahsedin. Yöneticiniz biraz geç kalmanıza izin veriyorsa bunu adayınıza anlatmayın.
OfisPaneli ile tüm hizmetlere en avantajlı koşullarla erişin,
boşa harcadığınız para ve zamanı, şirketinizi büyütmek için kullanın.
ÜCRETSİZ TEKLİF AL
Yorum Yap
E-posta adresiniz 3. şahıslar ile paylaşılmayacaktır. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir