İş Başvurularında Sizi Bir Adım Öne Taşıyacak Önyazı Tavsiyeleri
İş Başvurularında Sizi Bir Adım Öne Taşıyacak Önyazı Tavsiyeleri
İş başvurusu yaptığınız zaman unutmamanız gereken bir şey var; başvurunuzu alan kişiler küçük detaylara önem verir.
Özgeçmişiniz, başvurduğunuz pozisyon için oldukça yeterli olabilir fakat sadece bununla ilk görüşmeye kesinlikle davet edileceğinizi söyleyemeyiz. İşverenler tarafından fark edilmenizi ve ilk görüşmeye çağırılmanızı sağlayacak olan şey ise; doğru bir ön yazı (cover letter) ile kendinizi doğru şekilde ifade etmeniz ve onların dikkatini çekebilmenizdir.
İşverenler ve insan kaynakları personelinin, özgeçmiş ve başvuru e-postaları ile dolup taşmış ve bu durumdan bıkmış olduklarını unutmayın. Çok sayıda başvuru arasında en kalifiye personeli seçmek için ise özgeçmiş kalitesi kadar önem verdikleri diğer kriter önyazıdır. Başvuran olarak sizin için ise ön yazılar, işe alım yapanlara sizin neden en uygun aday olduğunuzu anlatmak için tek fırsatınızdır. Onları deneyimleriniz ve yetenek setinizle şaşırtmanızın en doğru yeri yazdığınız ön yazıdır.
İşte etkileyici bir ön yazı için yapmanız gerekenler;
1. Etkileyici bir giriş yapın
Başvuru yapanlar genellikle yazdıkları ön yazıya “ Merhaba, -iş ilanı sitesinde- gördüğüm ….. pozisyonu için başvuru yapmak amacıyla yazıyorum.” gibi bir giriş cümlesi ile başlıyorlar.
Siz de bu cümleyi okurken ne kadar sıkıcı ve soğuk bir giriş olduğunu farketmişsinizdir.
Kendinizi işe alım uzmanı olarak düşünün. Böyle başlayan bir ön yazı sizi heyecanlandırabilir mi veya devamı için meraklandırabilir mi?
Hayır. Değil mi?
Bu kadar sıkıcı başlamak yerine işe alım uzmanlarının sizi tanımasını sağlayacak, kendiniz veya yaptığınız işler hakkında spesifik bilgiler içeren bir giriş cümlesi kullanmalısınız. Örneğin; “Merhaba; ben yaklaşık 10 yıldır küçük işletmelerin büyüme stratejilerini ve kampanyalarını yöneten bir pazarlama uzmanı ve aynı zamanda metin yazarıyım.” Bu şekilde başladığınız bir ön yazı, okuyan kişi tarafında bir merak uyandıracak ve devamını okuması için ona bir neden verecektir.
2. Özgeçmişinizi özetleyerek zaman çalmayın
İşe alım uzmanının zamanını, özgeçmişinizde yazanları tekrar ederek boşuna harcamayın. Aynı bilgileri iki kez okumak pek hoşlarına gitmeyecektir. Bu yüzden, ön yazınızda kişisel değerleriniz ve karakter özelliklerinizden bahsedin. O pozisyona başvurmanızı sağlayan motivasyonu açıklayın. Bu iş sizi neden heyecanlandırdı, önceki deneyimleriniz bu işi hak etmenizi sağlayacak mı gibi soruları yanıtlamaya çalışın.
3. Şirket hakkında bilgi sahibi olduğunuzu gösterin
Ön yazının girişten sonraki bölümünde iş verene şunu göstermeniz gerek: siz herhangi bir iş istemiyorsunuz. Tam olarak bu işi istiyorsunuz!
Ve bunu gösterebilmek için şirket hakkında araştırma yaptığınızı kanıtlamanız gerek. Şirketin yaptığı işi tam olarak bildiğinizi ve takdir ettiğinizi göstermeniz de artı puan olacaktır.
Ayrıca şirketin mevcut sosyal medya hesapları varsa, oradaki gönderilerini inceleyerek şirketin kültürü, değerleri ve potansiyel kitlesini daha iyi tanıma fırsatınız olabilir. Bunlarla birlikte şirketin karşılaştığı zorlukları da anlayıp ön yazınızda bu konulara nasıl destek verebileceğinizi anlatırsanız onlar için en iyi adayın siz olduğunu gösterebilirsiniz.
4. Şirkete katabileceğiniz değerleri farkedip onlara gösterin
Mütevazi olmaya çalışmayın. Yöneticiler her zaman işlerini kolaylaştıracak ve iyileştirecek çalışanlar isterler. Bu yüzden elinizden gelen, yapabileceğiniz her şeyi onlara göstermelisiniz. Şu an mütevazi olma zamanı değil.
Önceki maddede bahsettiğim, şirket hakkında yaptığınız araştırmalar sonucunda yaşanan veya yaşanabilecek zorlukları öğrendiniz. En azından tahmin edebiliyorsunuz.
Peki bu zorluklar karşısında sizin şirkete nasıl bir katkınınız olabilir? Daha önce benzer durumlarda bulundunuz mu, bulunduysanız zorlukların üstesinden nasıl geldiniz gibi soruları cevaplamanız şirket için çok değerli biri olabileceğinizi net şekilde gösterecektir.
5. Doğru bir dil kullanmaya özen gösterin
Samimi bir şekilde yazmak istiyorsunuz, ama başvurduğunuz şirket için de uygun olmasını istiyorsunuz. Arada kalmanız çok doğal. Önemli olan başvurduğunuz şirkete uygun bir ton seçebilmek.
Örneğin, genç bir girişime başvuruyorsanız günlük bir dil kullanabilirsiniz. Büyük bir kurumsal firma için ise daha profesyonel bir dil kulanmanız gerek.
Diğer bir önemli nokta ise, cümle içinde yeri geldiyse bile argo tabirlerden uzak durmanız ve dil bilgisi ve yazım kurallarına dikkat etmeniz. Bunları sağladıktan sonra hoş ve sempatik bir de kullanmanız mümkün. Tabii ki abartmadan.
6. Sayıları kullanmaktan çekinmeyin
Ön yazınızda tabii ki üstü kapalı cümleler kurmayacaksınız veya aşırı abartılardan kaçınacaksınız. Ama yine de önceki tecrübelerinizde çalıştığınız şirketlere nasıl katkıda bulunduğunuzu sayılarla göstermeniz ekstra puanlar almanızı sağlayabilir. Çünkü iş verenler, sizin kendi şirketine neler katabileceğinizi somut olarak görmeyi isterler.
Örnek olarak: önceki şirketinizde yaptığınız öneri kampanyası ile 6 ayda 4800 yeni müşteriye ulaştınız diyelim. Bu rakamları potansiyel yeni müdürünüzün görmesini istemez misiniz?
Ben de öyle düşünmüştüm.
Umarım bu temel önerileri dikkate alarak bir sonraki iş başvurunuzda rakiplerinizin önüne geçebilirsiniz.
OfisPaneli ile tüm hizmetlere en avantajlı koşullarla erişin,
boşa harcadığınız para ve zamanı, şirketinizi büyütmek için kullanın.
ÜCRETSİZ TEKLİF AL
Yorum Yap
E-posta adresiniz 3. şahıslar ile paylaşılmayacaktır. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir