Hedef Kitlenizi Daha İyi Tanımanın 8 Yolu
Hedef Kitlenizi Daha İyi Tanımanın 8 Yolu
Hedef kitle, bir işin ilk gününden itibaren bilinmesi ve şekillenmesi gereken temel taşlarından biridir.
“Müşteriyi tanımak” iş kurmanın ilk prensibidir fakat hala bu prensibe uymayan çok sayıda şirket ve marka sahibi var. En iyi tüketici araştırmaları, müşterilerin tam olarak kim olduğunu, amaçlarının ne olduğunu, alışkanlıklarını ve çevrelerini anlamanızı sağlayan araştırmalardır.
İşe potansiyel müşterilerinizi veya odak grubunuzu, gerçek çevrelerinde gözlemlemekle başlamalısınız. Böylece soru sormanız durumunda size verecekleri cevaplardan daha kesin ve gerçek sonuçlara ulaşarak onları tanımak için sağlam bir adım atmış olursunuz.
Marka tercihleri ve satın alma alışkanlıkları genellikle bilinçaltı ile ilgilidir. Ve çoğu zaman tüketiciler için satın alınan üründe göründüğünden daha fazlası vardır. Pazarlamacıların da temel hedefi müşterilerin ürünü satın alması için bir neden sunmaktır. Bu nedeni sunabilmek için de hedef kitle çok iyi anlaşılmış olmalıdır. İşte bu anlayışa ulaşabilmek için bazı ipuçları:
1. Özendirme
Eğer yiyecek ve diğer ürünlerin satıldığı bir mağazanız varsa ücretsiz ürünler veya müşterilerin başında vakit geçirebilecekleri resim/afiş gibi materyaller ile onları özendirmeye çalışabilirsiniz. Bunu, müşterilerinizle bire bir konuşup onları daha iyi tanımanızı sağlayacak soruları sormanız için bir fırsat olarak görün. Sorabileceğiniz sorular ürünle ilgili düşüncelerinden, aslında kim olduklarına kadar geniş bir aralıkta olabilir böylece hedef kitle daha iyi tanınmış olur.
2. Davet
Hedef kitle daha iyi tanınabilsin diye müşteri profilinize uygun tüketiciler için bir davet düzenleyin. Onları pizza, kahve veya kokteyl için davet edin ve geldikleri zaman çok iyi tanımaya çalışın. Toplu halde bir potansiyel müşteri kitlesini bulmanız harika olacak çünkü grup dinamiği size onlar hakkında fazlasını öğrenme şansı verecek.
3. Çevre
Hedef kitle kimse, onların yaşadığı yerleri tespit edin ve oralara yakın olmaya çalışın. Örneğin; eğer gündelik ev işleri veya gıda sektöründe bir iş yapıyorsanız, potansiyel müşterilerinizin ürün/hizmetinizi düşünebileceği veya kullanmak isteyeceği zamanlara göre bir ziyaret planı çıkarın. İhtiyaç anında onlara yakın olun ve karşılarına çıkın. Emin olun onları tanımak için çok iyi bir zamanlama. Ayrıca bu müşteriler hakkında çevreden alabileceğiniz küçük ipuçlarına da dikkat etmeyi unutmayın.
4. Ürün kullanımı
Ürününüzü müşterinizin kullanabileceği şekilde kullanın. Diyelim ki siz bir erkeksiniz ve yaptığınız ürün bayanlar için olsa bile bunu bir şekilde yapın. Buradaki asıl nokta ürün veya hizmetinizin sunmuş olduğu deneyimi tamamen almak, hem de hedef müşteriniz gözünden. Böylece onların taleplerini, ihtiyaçlarını ve duygularını hissederek bir sonraki hamlenizi daha mantıklı biçimde yapabilirsiniz.
5. Sosyal medya
Markanız veya ürününüz Facebook, Twitter gibi sosyal medya platformlarında aktif ve bu platformlarda sizi takip eden potansiyel tüketiciler varsa onlarla görüşmek için izin isteyin. Hali hazırda sizinle ilgilenen tüketiciler ile görüşüp fikirler almak her zaman iyidir ve hedef kitle bu şekilde kolaylıkla tanınabilir.
6. Bütçe
Eğer hedef kitle için normal bir haftada ne kadar para harcadıklarını yaklaşık olarak biliyorsanız, siz de bu miktar ile bir haftanızı geçirin. Bunu yaparak tam olarak müşterinizin yerine geçmiş olur ve onun durumunda hangi marka ve ürün seçimlerinin daha mantıklı olduğunu kolayca görebilirsiniz. Belki de ürün fiyatınız hedef kitleniz için çok fazla ama bunu farketmeniz için bu kitlenin ortalama gelirini ve bu gelirini ne şekilde kullandığı hakkında fikriniz olması gerekiyor. Fikir sahibi olmanın en iyi yolu ise kendinizi hedef kitle yerine koymaktır.
7. Dikkat çekme
Hedef kitlenizin alışveriş yaparken dikkatini çeken etkenleri düşünün. Sonra kendinizi bunlara göre tekrar şekillendirin. Örneğin hedeflediğiniz kitle alışveriş yapacağı mağazaya çocuğunu getirme eğiliminde ise mağazadaki tecrübeyi buna göre iyileştirin. Çocukların gözüne çarpacak çok küçük bir faktör, dikkati sizin ürününüze toplayıp tercih edilme sebebi olabilir.
8. Baştan sona deneyim
Eğer ürününüz bir hizmet ise ilk kayıt işleminden en son sürece kadar tüm süreçleri yaşayın. Hangi süreçlerin veya adımların sizi zorladığını dikkatle inceleyin. Unutmayın sizin için bile zorlu olan bir süreç müşterilerinizin sizi ilk buluşmada terk etmesine neden olabilir.
Tüm bunları yaptıktan sonra artık hedef kitleniz hakkında daha fazla bilgiye sahipsiniz. Şimdi yapmanız gereken bu bilgileri somut olarak görmek. Müşteri profilinizin tüm ifadelerini ve düşüncelerini içeren görsel bir temsilini oluşturun. En önemli özelliklerini ve karakteristiklerini tanımlayın.
Eğer hedef kitle içinde farklı ihtiyaçları, farklı davranış biçimleri olan başka gruplar da varsa her grubu temsil edecek bir karakter oluşturun. Örnek bir grup olarak; 25-30 yaş arasında, üniversite mezunu, İstanbul’da yaşıyor, kredi kartı sahibi, en az 1 kez internetten alışveriş yapmış olan.
OfisPaneli ile tüm hizmetlere en avantajlı koşullarla erişin,
boşa harcadığınız para ve zamanı, şirketinizi büyütmek için kullanın.
ÜCRETSİZ TEKLİF AL
Yorum Yap
E-posta adresiniz 3. şahıslar ile paylaşılmayacaktır. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir