Elektronik İmza Nedir, Nereden ve Nasıl Alınır?
Elektronik İmza Nedir?
Günlük hayatta kullandığımız ıslak imza ile bugün elektronik ortamda aynı hukuki geçerliliğe sahip olan uygulama, elektronik imza (e-imza) olarak adlandırılıyor.
Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) bilgilerine göre e-imza; bir bilginin üçüncü tarafların erişimine kapalı bir ortamda, bilginin bütünlüğü bozulmadan ve orijinal haliyle, tarafların kimlikleri doğrulanarak iletildiğini elektronik veya benzeri araçlarla garanti eden harf, karakter veya sembollerden oluşuyor. E-imza, imzalanan metine göre farklılık gösteriyor ve içeriğin matematiksel fonksiyonlardan geçirilerek eşsiz olduğu düşünülen bir değer bulunması ile elde ediliyor. Kullanıcının, ıslak imzada olduğu gibi tek imzası bulunmuyor, bunun yerine imzalamada kullanılan anahtarları yer alıyor.
5070 sayılı Elektronik İmza Kanunu’na göre, e-imzanın geçerliliğinin olması için e-imza sertifikası dağıtmaya yetkilendirilmiş kuruluşlar tarafından imza sertifikası almak gerekiyor. E-imza, kamu projelerinde ve bireysel işlemlerde kullanılabiliyor.
Elektronik İmza Nasıl Alınır?
E-imza, BTK tarafından onaylı Elektronik Sertifika Hizmet Sağlayıcıları* tarafından veriliyor. Bu kuruluşlar dışından, elektronik sertifika temin edilmemesi üzerinde önemle duruluyor. Eğer kamu çalışanıysanız ve imzanızı hem kurum içi hem de kurumlar arasında kullanacaksanız sertifikanızı TÜBİTAK UEKAE’den temin etmeniz gerekiyor. Bunun için çalıştığınız kurumun TÜBİTAK UEKAE’ye başvuru yapması şart koşuluyor.
Başvurunun gerçekleşip onayın alınmasının ardından, e-imza’nın işlerliği için, e-imza ile beraber gönderilen kart sürücü yazılımının bilgisayara kurulumu gerekiyor. Ardından e-imza kullanımına başlanabiliyor.
Elektronik İmza Nerelerde Uygulanabiliyor?
Elektronik imzanın geniş bir kullanım ağı söz konusu. Bankalar ve finans kurumları, kamu kurum ve kuruluşları, sigorta şirketleri, üniversiteler, holdingler, yüksek iletişim ve bilgi güvenliği gereksinimi olan organizasyonlar gibi hem kamusal hem de ticari alanda pek çok yer sayılabilir.
Kamusal Alan:
- Başvurular (ÖSS, KPSS, LES, pasaport vb.)
- Kurumlar arası iletişim
- Sosyal güvenlik uygulamaları
- Sağlık uygulamaları (Sağlık personeli, hastaneler, eczaneler vb.)
- Vergi ödemeleri
- Elektronik oy verme işlemleri
Ticari Alan:
- İnternet bankacılığı
- Sigortacılık işlemleri
- Kağıtsız ofisler
- e-Sözleşmeler
- e-Sipariş
Elektronik İmzanın Özellikleri Nelerdir?
Verilerin izinsiz ya da yanlışlıkla değiştirilmesini engelliyor. Ayrıca silinmeyi ve veriye ekleme yapılmasını da önlüyor.
Mesajın ve mesaj sahibinin iletiminin geçerliliğini sağlıyor.
Kişilerin elektronik ortamda gerçekleştirdikleri işlemleri reddetmelerini önlüyor.
OfisPaneli ile tüm hizmetlere en avantajlı koşullarla erişin,
boşa harcadığınız para ve zamanı, şirketinizi büyütmek için kullanın.
ÜCRETSİZ TEKLİF AL
Yorum Yap
E-posta adresiniz 3. şahıslar ile paylaşılmayacaktır. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir